БЪЛГАРИЯ

Пълна каша с бюджета на МВР за 2016-та – още преди да го приемат, ще го увеличават. Бъчварова иска нови 1500 патрулки

Засега е ясно, че категорично отпада намаляването на 20-те заплати при напускане. Разбра се и че бюджетът на МВР за догодина е 1,127 млрд. лева, което било с 316 млн. по-малко от санитарния минимум

Протест МВРБюджет 2016 мина в парламентарната Комисия по вътрешна политика и обществен ред с 9 гласа „за” и 6 „против”, но горещите дебати предстоят утре. С текста мина и бюджетът за МВР, но така и не се разбра в какъв вид ще бъде приет той – част от спорните искания ще се обсъждат пак – това ще се случи именно в четвъртък, на бюджетна комисия.

Преди да се стигне до тук полицаите протестираха цялата минала седмица, а в неделя Румяна Бъчварова обяви, че подготвяните изменения се оттеглят.

Финансовият министър не дойде, депутатите се скараха

В комисия присъства само вътрешният министър Румяна Бъчварова, а финансовият Владислав Горанов не се появи. Част от депутатите искаха финансовият министър да обясни кои промени точно отпадат. Според ГЕРБ и БСП обаче присъствието на Бъчварова било достатъчно.

Спорните текстове щели да отпаднат между първо и второ четене

В същото време текстът, който предизвика напрежение цялата минала седмица, бе внесен в същия вид в комисията. Не можело да отпаднат спорните точки, защото трябвало да се изтегли целият проектюбюджет. Затова частта, в която се орязват обезщетенията в сектор “Сигурност”, щяла да отпадне между първо и второ четене.

Допълнителна неяснота внесе и вътрешният министър, която в кулоарите обясни, че “остават няколко теми, по които ще има разговори със синдикатите”. С тази задача обаче ще бъде натоварена Менда Стоянова, която е председател на бюджетната комисия в парламента и се очаква това да стане утре.

Засега е ясно, че категорично отпада намаляването на 20-те заплати при напускане. На бюджетна комисия ще се обсъжда социалният пакет, се разбра от думите на Бъчварова, и по-точно дали да се намали годишният отпуск от 30 на 20 дни.

Разделянето на служителите в МВР на първа и трета категория пък щяло да се прави през февруари. Т.е. администрацията няма да се ползва със същите права като полицаите на улицата, например.

Още неприет окончателно, бюджетът за МВР ще се увеличава с 8 милиона

С предложените средства не можем нищо да направим по същество. Предлагаме разходите по проектния бюджет на МВР за 2016 година да бъдат увеличени със 7 млн. лева и за капиталови разходи с 1 млн. лева или общо 8 млн. лева. Това каза по време на заседанието на комисията министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

„По-скромно от това не мога да си представя. Във връзка с необходимостта от авансово осигуряване на дейности през 2016 година по проекти и проблеми на ЕС, изпълнявани от структурите на МВР, следва да бъдат предвидени общо 30 млн. лева. Плюс тях е необходимо да осигурим средства за авансови плащания”, обясни Бъчварова.

Тя коментира, че този 1 млн. лева е за закупуване на йодни таблетки, а ако не се гласува, това води до изключително голям риск за страната.

Бюджетът е 1,127 млрд. лв., което било с 316 млн. по-малко от нужното

Със законопроекта за държавен бюджет за 2016 година, предвидените разходи за МВР са 1,127 млрд. лева, в това число 999 млн. лева за персонал, 120 млн. лева за издръжка и 15 млн. лева за капиталови разходи, коментира пред депутатите Бъчварова. По думите й това са 316 млн. лева по-малко от заявените оптимални минимални потребности от структурите на МВР.

Бъчварова иска нови 1500 патрулки

Изключително наложително е осигуряването на нова техника за полицейските структури, а именно компютри и минимум 1500 броя полицейски автомобили за подмяна на старите, коментира още днес Бъчварова.

„Последната доставка на нови автомобили в МВР е осъществена през 2008 г. ”, заяви Бъчварова.

Къде ще отидат поредните пари, които кабинетът отпусна за вътрешното министерство днес

Междувременно кабинетът днес одобри допълнителни разходи в размер на 3,5 млн. лв. Преди седмица в разгара на полицейските протести премиерът Борисов заяви, че лично е разписал тези средства. Половин милион ще отидат за резервни части за специализираните полицейски сили. 200 000 лв. отиват за доставката на 2000 акумулатори за патрулни автомобили. 720 000 лв. ще бъдат заделени за осигуряването на автомобилни гуми за служебните моторни превозни средства в системата на МВР. 700 000 лв. се насочват за ремонт на автопарка на 32-те структури на министерството.

За гориво за отопление на основните структури на МВР, в това число за РДГП – Елхово и Смолян, са планирани 600 000 лв. Със 100 000 лв. ще бъдат подобрени условията в помещенията в районните управления на полицията за прием на граждани.

Ще бъдат купени компютърни конфигурации и принтери за 28 области и четири главни дирекции, като за затова са предвидени 680 000 лв.

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...