БЪЛГАРИЯ, Общество

Упоявали и заключвали деца от дом в София, персоналът работел по 24 часа без почивка

Децата били затваряни в санитарни помещения, а служител им е дал транквиланти, които не са назначени от доктор

Дом за деца
Деца от център за настаняване от семеен тип в София са били заключвани и упоявани, установи проверка на Държавната агенция за закрила на детето. Според инспекторите е системно е имало недопустимо отношение към децата. Те са били затваряни в санитарни помещения, а служител им е дал транквиланти, които не са назначени от доктор, се казва в съобщение на ДАЗД.

Проверката установи, че е допуснат случай на явно толериране на две от децата, довел до сериозни конфликти с останалите и провокирал прояви на неприемливо поведение.

Множество нарушения

Според агенцията в центъра, който работи от април 2015 г., не е осигурена безопасна среда за децата, както и качествена грижа за тях. В него са настанени 4 деца, две двойки брат и сестра, преместени от дом за деца, лишени от родителски грижи и от приемно семейство.

За нито едно от тях на управителя на центъра не са предоставени досиета от предишните настанявания. Не са изготвени и нови досиета- с оценка на потребностите и индивидуален план за грижа. Към датата на проверката в услугата няма назначен психолог.

Персоналът работел 24 часа без почивка

В центъра липсва утвърден график за дежурствата. Според персонала работните смени са по 24 часа, след което има 48 часа почивка. Такъв режим на работа е недопустим в подобен вид социална услуга и не гарантира правата и интересите на настанените деца, се казва в доклада на агенцията.

Липсва документация

Установени са нарушения и пропуски и във водената документация – не се води дневник и не е предвиден ред за регистриране на инциденти и причините за тях; липсват регламент и процедура за оценка и подбор на кандидатите за работа и за доброволци, както и дейностите, в които могат да се включват.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...