US колонизацията на Eвропа, БЪЛГАРИЯ

Протестът срещу ТПТИ влезе в Европейския парламент (снимки)

Лично на председателя на ЕП Мартин Шулц беше предадена подписката срещу ТПТИ, в която се включиха 3 284 289 души от всички държави членки на ЕС
Снимка: flickr.com

Лично на председателя на Европейския парламент Мартин Шулц беше предадена вчера, 9 ноември, подписката срещу ТПТИ, в която се включиха 3 284 289 души от всички държави членки на ЕС. На 7 октомври тя беше символично внесена в Европейската комисия в Брюксел. Фактът, че подписката е ангажирала вниманието и на Шулц, е много важен сигнал: „Доволни сме, че протестът срещу Търговското споразумение за партньорство и инвестиции е забелязан от европейските институции“, отбелязват от гражданския комитет „Stop TTIP”.

Петицията беше организирана от над 500 неправителствени граждански огранизации от Стария континент, обединени като Европейска гражданска инициатива (ЕГИ) срещу опасното търговско споразумение, което предстои ЕС и САЩ да приемат. Подписката стартира на 7 октомври 2014 г. и приключи на същата дата, година по-късно. С рекордния си брой включили се граждани, тя е най-голямата, провеждана в Европа. ЕГИ се надява и на изслушване в Европейския парламент.

23 държави, заедно с България, надминаха квотите си в подписката

Гражданската петиция срещу ТПТИ е събрала три пъти повече подписи от тези, които са необходими за внасяне на процедура срещу преговорите по споразумението. Европейската комисия обаче отхвърли подобна възможност с мотива, че не може да е отрицателно искането, приложено към подписката. ЕГИ е започнала правни действия за обжалване на това решение. 23 държави членки, сред които и България, надхвърлиха квотата за брой подписи, която им беше отредена на база глава от населението. “Този голям успех показва забележителната сила на опозицията срещу ТПТИ и CETA в цяла Европа”, коментира Карл Бар от ЕГИ. Стотици граждански организации призоваха ЕС да спре преговорите със САЩ за ТПТИ и да не ратифицира търговското споразумение с Канада – CETA.

Една от най-опасните клаузи, заложени в Трансатлантическото споразумение, е т. нар. система ISDS, която предоставя на над 47 хил. американски корпорации ексклузивни права да съдят ЕС или отделни държави членки за милиарди евро обезщетения при нереализирани печалби. Опасения има и от опасността от занижаване на европейските стандарти за качество и безопасност на стоките, либерализиране на забраната за ГМО, прокарване на фракинг технологии и др. Не на последно място е и секретността на преговорите, които се водят от изключително тесен кръг представители на ЕС и САЩ.

 

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...