US колонизацията на Eвропа, СВЯТ

Англия и САЩ обявиха Русия за заплаха, противопоставят й се с нови оръжия

Великобритания е готова да признае Русия за заплаха от по-високо ниво в новата си Стратегия за национална сигурност, която министър-председателят ще представи на 23 ноември, съобщава „The Times“.

Сред другите заплахи от същото ниво са нестабилността, свързана с притока на имигранти към Европа, както и тероризмът, дейността на екстремистки групировки като „Ислямска държава” и разпространението на вируса на ебола.

Анализ на риска се извършва от британските власти на всеки пет години. През 2010 г. Русия не попадаше в списъка на основните заплахи за страната. Според представител на правителството властите са взели това решение заради ръста на руската агресия през последните пет години и в частност събитията в Украйна и Сирия.

Американската позиция

За да противостоят на Русия, САЩ модернизират своя ядрен арсенал и инвестират в разработката на съвременни системи за въоръжаване, вкл. нов стратегически бомбардировач и лазерно оръжие. Това заяви американският военен министър Ащън Картър на конференция в мемориалната библиотека „Роналд Рейгън” в Сими-Вали, Калифорния.

„В Европа Русия нарушава суверенитета на Украйна и Грузия и активно сплашва балтийските страни, а в Сирия долива масло в огъня на опасен конфликт и подсилва екстремизма, срещу който иска да се бори. Най-обезпокояващо е дрънкането с ядрено оръжие, което поставя под съмнение ангажираността на руското ръководство към съхраняването на стратегическата стабилност, към неупотребата на ядрени военни средства. Не се стремим нито към студена, нито към гореща война с Русия и не искаме тя да ни е враг. Но нека никой не се заблуждава: САЩ ще защитават своите интереси, интересите на съюзниците си и международния ред”, подчерта ръководителят на Пентагона.

Ащън Картър заяви, че в отговор на предизвикателствата от страна на Русия САЩ обмислят нови варианти за действие и предприемат стъпки за укрепването на колективната сигурност на всички страни от НАТО. Военният министър на САЩ добави, че страната му продължава да оказва помощ на Украйна в подготовката на армията й за борба със сепаратистките сили в Донбас.
Същевременно Вашингтон щял да продължи сътрудничеството си с Москва в сфери, където има съвпадение на интересите, като ядрената програма на Иран, отношенията със Северна Корея или спирането на военните действия в Сирия.
Ащън Картър отбеляза още, че сериозно предизвикателство към американските интереси отправя и Китай, който напомпва своята военна мощ и се опитва да я използва за решаване на териториалните спорове със съседите си.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...