Коментари

Протест с фуражка и пагон

снимка полицаи
Лондонски “Боби” и наш “Гошо”.

Преди петнайсетина години в български вестник бе публикуван коментар за нашата полиция. Заглавието му беше нещо като „За родните гошовци и английските бобита“.

Бобита са онези униформени в Лондон, които сто на сто всеки е виждал поне на снимка – с големите шапки. Това подразделение е създадено през 1829 година с решение на Британския парламент по идея на министъра Робърт Пийл – оттам идва названието им (Робърт, на галено Боби). Днес, освен че пазят реда в Лондон, „бобитата“ са е една от туристическите атракции на града.

А коментарът, който ги сравняваше с нашите „гошовци“ беше много смешен. В него авторът описваше как голяма част от родните униформени изглеждат нелепо до колегите си от острова чисто физически. Онези били в идеална спортна форма, а наш Гошо с фуражката не можел да изтича и 50 метра. Все подигравки от този род.

Вчера „гошовците“ се вдигнаха на протест, блокираха София, Пловдив, автомагистрала „Тракия“. В тяхна защита започнаха да се изказват политици. Красимир Каракачанов от ВМРО пресметна, че ако на полицаите се отнемат финансовите привилегии, щели да взимат по около 400-500 лева заплата. И никой нямало да рискува живота си за такава сума.

Вярно, за тия пари не си струва да умреш. Можеш сам да оцелееш, но да издържаш семейство-абсурд. Обаче повече от половината българи опитват да живеят с по-малки месечни възнаграждения. Факт е, че по цял свят работата на полицая е рискова. У нас също влиза в тази категория. Ама да блокираш София, да псуваш хората (има вече клипове в социалните мрежи, на които изнервени недоволни полицаи казват на човек – „Отивай да го лапаш на Бойко“, само защото им е направил забележка, че са препречили движението. Следват и грозни псувни) някак не се връзва. Най-малкото едва ли така ще спечелят привърженици за каузата „не ни пипайте парите“.

Освен това голяма част от гражданите свързват думата „полицай“ с корупция, ниска култура и откровена тъпота.

Вече се чуват и аргументи, че няма нищо лошо недоволните да напуснат. Според статистиката България е една от държавите с най-много полицаи на глава от населението (в това число се включва и МВР-администрацията). Защитниците на тезата за намаляването на щата изтъкват случката в Грузия преди повече от 10 години. Тогава правителството уволни 40 000 служители на тамошното МВР в рамките няколко дни заради корупция. В следващите месеци изгонените достигнаха 80 000. И нищо не се случи.
Бранещите протеста на униформените пък заявяват, че привилегиите, с които се ползват, не трябва да се пипат. 20 заплати при напускане, бонуси, купони за храна.

Истината обаче е някъде по средата. Всичко трябва да започне от реформиране на МВР. Всяко правителство идва, кърпи положението с обещания и нови разпоредби. Това си е поведение тип „След нас и потоп“ и няма как да доведе до нищо хубаво.

Реформите освен структурни, трябва да засягат и изискванията за постъпване. Нека сме честни – как полицай 150 кила, ръфащ настърено баница и сърбащ айран (честа гледка по улиците)  ще настигне престъпник на улицата, без да се гътне на 50-я метър. Може ли униформен при паспортна проверка да се държи с проверявания все едно е последна инстанция, да псува и да плюе, докато прави справка по станцията? Нещата, които трябва да се променят са много и трябва да се започне отнякъде. Съмнително е, че точно от заплатите трябва да е този старт.

Едно е сигурно – при правилните действия от страна на властта някой ден нашите „гошовци“ ще стигнат нивото на английските „бобита“. Може би.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Всеки може да е ,,драскач,,.Г-н ,,Драскач,,дайте предложение,как да стане реформата. А аз се извинявам за това, че съм се пръкнал на тоя свят. Майка ми е тъпа, че не е направила аборт.

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...