US колонизацията на Eвропа, БЪЛГАРИЯ

ТПТИ-инвазията в България продължава

Снимка: wn.de, архив

Бъдещото споразумение ТПТИ между ЕС и САЩ ще способства за нарастване и активизиране на търговията между България и Щатите, също за привличането на нови инвестиции. Това ще стимулира заетостта, ефективното преструктуриране, иновациите и по-нататъшното разгръщане на икономическия потенциал на България. С тези думи зам.-министърът на икономиката Любен Петров похвали Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции, което предстои ЕС и САЩ да подпишат.

Към момента около 5% от заетостта в България се дължи на търговията с и инвестициите от САЩ. „Надяваме се този дял да нарасне след влизане в сила на споразумението”, каза още Петров по време на публична дискусия „Какво всъщност представлява Споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ?”, организирана от Британското посолство, министерствата на външните работи и на икономиката. Това е поредна публична изява от страна на наши управници, която подкрепя споразумението.

ISDS и ГМО

По-разно този месец външният министър Даниел Митов открито лобира за ТПТИ като заяви, че трябва да бъдат убедени българските граждани колко полезно ще е търговското споразумение между ЕС и САЩ и как ще донесе само ползи за бизнеса и от двете страни на океана. Една от най-опасните клаузи, заложени в Трансатлантическото споразумение, е т. нар. система ISDS, която предоставя на над 47 хил. американски корпорации ексклузивни права да съдят ЕС или отделни държави членки за милиарди евро обезщетения при нереализирани печалби. Опасения има и от опасността от занижаване на европейските стандарти за качество и безопасност на стоките, либерализиране на забраната за ГМО, прокарване на фракинг технологии и др. Не на последно място е и секретността на преговорите, които се водят от изключително тесен кръг представители на ЕС и САЩ.

Прах в очите

Вместо да се спре на някои от тези проблеми или да обясни как ще бъде гарантирана безопасността на гражданите, днес зам.-министърът на икономиката единствено посочи, че подкрепата на България за ТПТИ „не е безусловна“. Необходимо е то да бъде балансирано и да осигури облекчени и максимално благоприятни условия за достъп до пазара на САЩ за българските селскостопански и промишлени продукти, като същевременно гарантира плавно адаптиране за чувствителните сектори и адекватна и ефективна защита на географските означения, каза още Петров. Важно е ТПТИ да подобри и условията за търговия с услуги, допълни той.

Износът е приоритет

ТПТИ предвижда малките и средни предприятия от двете страни на Атлантика да бъдат свързани в обща мрежа, да бъдат създадени специализирани интернет страници и електронни бази данни; да бъде насърчавана електронната търговия; да бъде подпомаган трансферът на технологии и внедряването на иновации. За САЩ изнасят около 700 български малки и средни предприятия или 87% от броя на всички фирми-износителки за САЩ. Стойността на износа им възлиза на 100 млн. долара, а приносът им към износа за САЩ е 40%. Интернационализацията и диверсифицирането на износа им са приоритетни за България, изтъкна заместник-министърът на икономиката.

Участие в дискусията взеха Румен Александров, заместник-министър на външните работи, Дейвид Хениг, директор Международна търговия в британското Министерство на бизнеса, иновациите и професионалните умения, Весела Чернева, програмен директор в Европейския съвет за външни отношения. Модератор на дискусията бе д-р Соломон Паси, основател и главен изпълнителен директор на Атлантическия клуб. На събитието присъстваха и представители на бизнеса, администрацията и неправителствения сектор.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...