US колонизацията на Eвропа

ЕК реши: Няма да можем да забраняваме продажбата на ГМО

гмо диниДържавите в ЕС няма да могат едностранно да забраняват вноса на генномодифицирани храни и фуражи, които вече са одобрени от Брюксел.

Предложението беше отхвърлено с 577 гласа от Европейския парламента и водещите парламентарни групи, съобщи БНР. Така остава старият режим да одобрение, който изисква квалифицирано мнозинство сред 28-те държави за всяко едно искане.

Досега той блокираше подари разногласия сред правителствата и крайните решения оставаха в ръцете на Еврокомисията. Депутатите препоръчаха тя да преработи предложението си, което в този си вид нарушава правилата на свободния пазар и би предизвикало незаконни гранични проверки на вноса между страните-членки. Според докладчика Джовани Ла Виа от най-голямата група на ЕНП, вотът изпраща силен политически сигнал. “Вярвам, че това предложение щеше да се отрази негативно върху животновъдството в ЕС, което силно зависи от протеинови запаси с ГМО. Щеше да има и косвен негативен ефект върху вноса от чужбина. Имаме опасения, че дори юридически идеята не може да се приложи на практика, защото в ЕС няма граничен контрол”, обясни тя.

58 вида ГМО имат разрешения за продажба като храна или фураж в ЕС, а още 58 очакват решение. От своя страна Еврокомисията твърди, че изключенията за внос на някои видове стоки са позволени от договорите на съюза и те не нарушават целостта на вътрешния пазар. Остава в сила обаче мораториумът, който държави като България, налагат за отглеждането на ГМО култури.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...