БЪЛГАРИЯ, ЗВЕРОВЕ

Ловец отстреля 250-килограмова стръвница, тормозила две села

Мечок, мечка стръвница
Снимка: Труд

28-годишен ловец отстреля с един изстрел 250-килограмов мечок, който цяло лято тормозеше двете девински села Беден и Брезе, пише Труд.

Както ФОРУМНЮЗ писа, според местните мечокът е изял 22 животни в двете села, а през лятото Румен Буков от Беден се размина на косъм от смъртта с разбита от мечката уста в обора си. В двете села настояваха с масова подписка за незабавни мерки срещу мечите нападения.

Началото на края

За отстрела на мечока беше издадено разрешително от земеделското министерство преди изборите.

“Мечката е много стара, поне на 20 години, това обяснява и защо влиза в селата, тъй като вероятно няма вече добри способности да си набавя храна”, каза инж. Стоян Сарийски от Държавно ловно стопанство “Извора” – Девин, на което бе издадено разрешението за отстрел на мъжкия екземпляр край двете села.

Мечокът бил застрелян от Иван Драгнев – ловен водач към стопанството в 3 без 15 часа сутринта, след цяла нощ пусия без да мърда сам в барачка на бивш пчелин край стървилище.

“Слагахме няколко вечери месо от кон на стървилище край Брезе, за да свикне да ходи там да яде и да стане по непредпазлива, за да бъде отстреляна”, обясни Сарийски. На пусията нарочно оставили един ловец за отстрел, тъй като ако са двама хитрата мечка има по голям риск да ги надуши или да създадат повече шум от един. Според Сарийски, същият мечок е правил в последните години поредицата нападения и в чепеларското село Забърдо, както и в целия район.

Драгнев я отстрелял от 30 метра с изстрел от пушка Марлинхер Щайер, 8.68 калибър.

В района бели правят още две стръвници – женска с малко и още един мъжки, но засега те ще бъдат пощадени. За женската ще се изчака решение как да се процедира на пролет. “Мечето е голямо и би трябвало да го прогони преди зимния сън. Ще се изчака дали напролет то се прояви като стръвница. Не е нито законово, нито етично да се убива женска мечка с малко”, коментира Сарийски.

Трофеят от мечока – кожа и череп остават на разпореждане на стопанството. Те ще обработят и ще останат в ловния дом.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...