БЪЛГАРИЯ, Интервю, ЛИЦА

Специално за ФОРУМНЮЗ

Йорданка Фандъкова: Кметската работа не се върши с приказки

Какво казва кандидатът за трети мандат кмет на София за бежанците, гонките, идеите на опонентите си, обещанията, ще бъде ли номинацията на ГЕРБ за президент и как ще изглежда улица "Граф Игнатиев"

Йорданка Фандъкова интервю“И на мен ми се иска да поправя всички квартални улици за няколко години, но няма да стане, няма да чуете от мен лъжи по отношение на проектите на София”, казва настоящият кмет и кандидат за трети мандат Йорданка Фандъкова в интервю за ФОРУМНЮЗ.

В поведението на опонентите си тя вижда разказване на приказки, а е научила, че кметската работа не се върши така. Фандъкова няма да се кандидатира за президентските избори догодина и казва, че не използва кампанията сега, за да извлича дивиденти за друг вот.

За наболялата тема за войната по пътищата настоящият кмет смята, че единствената ефективна мярка срещу гонките е полицейското присъствие, но то все още не е достатъчно.

Фандъкова е сигурна, че миналата зима не е имало нито един бездомник, пренощувал навън и обещава същото и за тази.

Вижте какво още казва за идеите на опонентите си, за бежанците и за това как ще изглежда една от най-натоварените улици – “Граф Игнатиев”.

 

– Г-жо Фандъкова, потокът от нелегални имигранти е представян като най-голямата заплаха пред националната сигурност. Каква трябва да е политиката на общината спрямо бежанците? Какво прави София сега?
– Още от първата бежанска вълна за мен най-важна е сигурността. Затова изисквам постоянно присъствие на полицията в рисковите райони и проверки. От своя страна ние изграждаме видеонаблюдение на местата, на които има струпване на бежанци и имигранти. Това е зоната около бул. „Кн. Мария Луиза“, ул. „Пиротска“, ул. „Цар Симеон“, около Централната минерална баня. И тази година разширяваме зоната с видеонаблюдение и изграждаме и поддържаме уличното осветление. Това са мерките, които взимаме за по-голяма сигурност и спокойствие на гражданите, които живеят и преминават през района. Осигуряваме пълно съдействие на СДВР за проверките на квартири и хостели за нелегални имигранти и трафик на хора.

– Какво може да направи София при увеличаване на наплива?
– Разбира се, имаме планове за реакция и при много голям приток на бежанци. Органите на МВР са водещи при осигуряването на реда и сигурността, но ние обезпечаваме процеса на подобряване на мерките за сигурност на гражданите. Моето мнение по отношение на бежанските центрове, които бяха разкрити в София, дори без знанието ни преди две години, е че техният капацитет е вече запълнен и че в София не трябва да се разкриват нови центрове. Истината е, че за реалното решаване на проблема е нужно да се вземат решения на най-високо международно ниво.

Стига ли столицата и за хората, и за автомобилите? Паркирането е големият стар проблем на града. Преди години арх. Петър Диков лансира идеята за платен вход за влизане в центъра с кола. Приложимо ли е това сега?
– Платен вход може да има, само ако има инфраструктура, която осигурява преминаването на автомобилите без да е нужно преминаване през центъра, а такава инфраструктура още не е изградена. В последните години работим, както за разширение и изграждане на околовръстния път, така и за изграждането на т.нар. вътрешен ринг на София. Това са улици и кръстовища на две нива, които извеждат трафика извън центъра и осигуряват по този начин по-бързо преминаване. Кръстовището на две нива при Телевизионната кула, естакадата на Семинарията и сега пробивът при Токуда са част от едно такова цялостно транспортно решение. Освен че повече от 10 пъти намалихме времето за придвижване през тези райони, ние реално създадохме трасета, които извеждат трафика безконфликтно. Направихме първото кръстовище на бул. „Акад. Ив. Гешов“ и бул. „Г. Софийски“, предстои естакадата на бул. „Акад. Ив. Гешов“ и бул. „България“. Лъвов мост с директното преминаване на бул. „Сливница“ е също такова трасе. Има още много работа да се свърши. Само със забрани не може да се управлява град, трябва първо да се създадат алтернативи на хората.

Преди време ФОРУМНЮЗ засне автомобили и мотори, които използват чисто новия бул. „Александър Малинов“ за гонки. Как общината може да противодейства на това? Какво като цяло прави кметството, за да ограничи опасното каране и за по-сигурни пътни участъци?
С пускането на новоремонтирани отсечки винаги предупреждаваме органите на Пътна полиция и СДВР и настояваме да има полицейско присъствие, за да не се допуска шофиране с висока скорост. Единствената ефективна мярка срещу гонки е полицейското присъствие. СДВР прави постоянни акции, но все още не е достатъчно. Поставянето на постоянни камери за скорост на тези места също е решение. Практиката показва, че глобите имат добра дисциплинираща роля по отношение на спазването на Закона за движение по пътищата. Това, което Столичната община има правомощия да направи по отношение на ограничения на скоростта, е поставянето на изкуствени неравности, повдигнати пешеходни пътеки. Дирекция „Транспорт“ на общината има разпореждането да реагира както на сигнали от полицията, така и на сигнали на граждани, за да се взимат мерки навреме. Много важно за безопасността е и осветяването на пешеходните пътеки – опитваме се да го правим и поддържаме при всички училища и детски градини приоритетно.

Ласкаят ли ви данните, че традиционно Вашият рейтинг е много висок? Наред с това всеки път Вашето име се спряга за дежурната номинация на ГЕРБ без значение за какви точно избори, включително и за вота за президент. Последното проучване на Галъп интернешънъл пък показва, че близо 60 на сто от българите ви искат за премиер. Как гледате на това?
– Откакто станах кмет на София, постоянно спрягат името ми за други постове. Както виждате, това така и не се е случило и аз се кандидатирам за кмет. За мен лично София, проектите за развитие на града, са на първо място. Не използвам кампанията за местните избори, за да търся дивиденти за други избори, каквато се оказва стратегията на много от кандидатите за кметове на София. Едни, както стана ясно, ги използват, за да събират популярност за президентската си номинация, а други, за да създават нови политически субекти. Столичани ме познават и знаят, че не давам празни обещания, а си върша работата. Надявам се да получа доверието им, за да продължим да променяме София със същото бързо темпо, което успяхме да наложим. Затова е важно хората да гласуват и за районни кметове и общински съветници, за да има ясно и отговорно мнозинство, което да стои зад решенията, които се взимат и да не се допусне блокиране на големите проекти на София.

Харесахте ли някои от идеите на опонентите Ви – Вили Лилков, например, предлага връщане на райсъветите и ново териториално деление, Георги Кадиев предлага масова кастрация на бездомните животни за една година, а проф. Михаил Мирчев лансира стратегия за развитието на столичните училища?
– От това, което чувам от кандидатите, разбрах, че искат да продължат да работят по проекти и приоритети, които наложих като дневен ред на София и които вече изпълняваме. Кметската работа обаче не се върши с приказки, които не съдържат конкретни стъпки и реалистичен график. И на мен ми се иска да поправя всички квартални улици за няколко години, но няма да стане, няма да чуете от мен лъжи по отношение на проектите на София. Никога не съм го позволявала и изборите няма да променят това. Обещават се такива проценти от бюджета за всяка сфера, че ако ги съберете, ще се получи, че бюджетът е 150%. Аз разбирам размаха на кандидатите и това, че са преди избори, но все пак трябва да има реализъм в приказките. До този момент съм получавала доверието на столичани с това, че говоря неща, които изпълнявам, че честно казвам какво може да се направи и какъв период от време е нужен. Отлично познавам проблемите на града и заставам зад реалните и конкретни цели, които зная как да постигна.

– Идва зима, а с това и тъжните гледки на хора, насядали в кашони по улиците. Какво предвижда социалната политика в тази насока?
– Миналата година разкрихме втори център за настаняване на бездомни хора. В последните години, откакто разкрихме центровете за кризисно настаняване на хора без дом, нито един човек не е останал да нощува на улицата през студените месеци. Ние осигуряваме освен място за нощуване през зимата и топла храна, дрехи, санитарни условия. На разположение на хората са психолози и социални работници, а при нужда се правят и медицински прегледи. Понякога се налага и съдействие от страна на полицията. Ежегодно се осигурява топъл обяд по национални програми, като ние изграждаме места за обществени трапезарии. През зимните месеци с различни партньори от бизнеса и неправителствени организации осигуряваме допълнително топла храна на хора, които са в затруднено материално положение. Ние поддържаме и три центъра за временно настаняване на хора, които са в затруднено положение. В тях те могат да останат до три месеца, през които да имат време да си намерят работа и дом, като получават и храна за този период.

Как виждате Вие след четири години центъра на София – „Граф Игнатиев“ – пешеходен, естакада на Орлов мост, градски плаж покрай Перловската, изцяло нова визия на площад „Славейков“?
– Центърът на София пази важни части от историята на града ни и ние сме длъжни да го опазим във вида, който има. Нашата задача е да го възстановяваме и поддържаме, а не да го променяме драстично. Имах възможност още при конкурсите за централна градска част да кажа, че не приемам драстичните промени и намеси в историческото сърце на София и няма да го допусна. Факт е, че трябва да се изградят нови тротоари, да се подмени осветлението и да се подобри градският дизайн, но място за експерименти няма, мисля, че това е и мнението на софиянци. Още през следващата година ще започнем проекта за цялостна реконструкция на ул. „Граф Игнатиев“, което е една от знаковите улици за града и предпочитано място за разходки. Затова освен цялостна подмяна на трамвайните релси с нови, които ще намалят шума, планираме да организираме и нови пешеходни пространства. По отношение на проекта за пл. „Славейков“ и моето мнение, и мнението, което се оформи от обществените обсъждания с гражданите е, че трябва да се пусне фонтанът, който е в центъра на площада и беше затворен заради инцидент от преди 10 г. Категорично не се приемат проектите за затваряне на Перловската река, дори и само по екологични причини, това е неправилно решение, защото тя осигурява един от естествените притоци на чист въздух от планината Витоша.

 

Визитка: Йорданка Фандъкова е начело на Столична община от ноември 2009 година, няколко месеца, след като тогавашният кмет Бойко Борисов става премиер. В надпреварата в частичните местни избори за освободения кметски стол Фандъкова, която от 2005 г. е зам.-кмет по образованието, бие Георги Кадиев. За кратко преди това тя е депутат и министър на образованието.

Следващият път, когато името на Фандъкова попада в бюлетините, е само след две години – през 2011-та. Това е и първият изцяло изкаран мандат на Фандъкова, или както фамилиарно я наричат Борисов, столичани и таксиметровите шофьори – Данчето.

Октомври месец преди четири години кандидатът на ГЕРБ, вече напълно утвърдена като политик, побеждава пак Георги Кадиев, а трети в надпреварата остава синият Прошко Прошков.

Днес социолозите си пестят силите и не напират с данни за това как биха изглеждали процентите на 25 октомври. 

Столичното метро и ударните ремонти са сред приоритетите на Фандъкова през тези години. Тя отрича големите инфраструктурни обекти да се правят предизборно, както и това, че общината плаща по няколко пъти за ремонта на един и същи участък. Опровергава и мнението, че премиерът Борисов й диктува, а тя изпълнява.

Самата Фандъкова почти няма почивни дни, а за двата мандата като първата дама на София успя да стане и баба на второ внуче.

 

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...