US колонизацията на Eвропа

Само във ФОРУМНЮЗ

ТПТИ позволява нови технологии за ГМО да заобикалят сегашните забрани

Търговското споразумение предвижда всяка бъдеща законодателна промяна в ЕС да зависи от одобрението на Вашингтон

Нови технологии за създаване на ГМО могат да заобиколят съществуващия в момента строг режим на ЕС срещу генномодифицирани организми. Европейските директиви описват ГМО, както и видовете технологии за него. Чрез прилагане на нови методи за модифициране обаче, които изобщо не са описани в регулациите, големи корпорации ще наводнят пазара ни с ГМО.

Все повече компании проявяват интерес към разработки в тази посока, тъй като ТПТИ предвижда ЕС да не може да прави нови регулации, позволяващи законодателно адаптиране към промените на пазара. Така Съюзът няма да може да продължи да гарантира, както досега, качеството и безопасността на стоките в Европа.

В главата „Регулаторно сътрудничество“ в Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ), което предстои ЕС и САЩ да подпишат, се посочва, че въвеждането на всяка бъдеща директива, законодателна промяна или изисквания ще зависят не само от Брюксел, но и от одобрението на Вашингтон.

Въпреки че на ниво ЕК текат неофициални разговори за това какви механизми могат да се приложат за противодействие на подобно вмешателство, Съюзът пак губи, защото е застрашен от дела, които ще заведат срещу него за пропуснати ползи големи корпорации, работещи с ГМО. Това е възможно заради друга скандална глава в търговското споразумение ТПТИ – т.нар. система ISDS. Тя защитава инвеститорите за сметка на държавите членки и данъкоплатците. “Регулаторното сътрудничество” ще е проблем и пред бъдещи регулации, свързани с допустимите количества ГМО, степента на замърсеност при отделни храни и фуржи, токсичността на селскостопански препарати и други.

Коментирайте от Фейсбук

Leave a Reply


* Задължително поле

Следвайте ни в:
Facebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmailFacebooktwittergoogle_pluslinkedinrssmail
Анкетата на Форум

Ще решат ли т. нар бежанци демографската криза на България и Европа?

  • Не, те нямат място тук (58%, 135 Votes)
  • Не, те живеят в средновековието (30%, 70 Votes)
  • Да, имаме нужда от тях (5%, 12 Votes)
  • Да, Европа умира (4%, 10 Votes)
  • Въставаме, посегнат ли на жените (2%, 4 Votes)

Гласували общо: 231

Loading ... Loading ...