Джордън Белфорт - Вълкът от Уолстрийт

Писател и лектор
Днес Джордан Белфорт е писател и мотивационен лектор, който живее в Калифорния. На  45 години е и се описва като напълно различен човек. Обитава скромна тристайна къща в Манхатън Бийч. Твърди, че от богатството му не му е останало нищо, освен златният часовник "Булгари" за $9000 и рисунка в спалнята му на някогашната му яхта, която преди това била притежание на Коко Шанел.
За последните пет години е върнал $14 милиона от $119-те, които дължи.
Развел се е със съпругата си Надин, но заедно се грижат за двете си деца.

Филмът на Мартин Скорсезе „Вълкът от Уолстрийт" само за две седмици се стана най-обсъжданият в САЩ и в света. Той е създаден по мемоарите на борсовия трейдър Джордън Белфорт, популярен с бурния си възход, разточителен живот и последвал близо 2-годишен престой зад решетките заради огромни измами на инвеститори.

Джордан Белфорт е бивш търговец на фондовата борса, който през 90-те години се озовава в затвора за измама на инвеститори на стойност милиони долари. Започнал като разносвач на месо в нюйоркския квартал „Куинс", Белфорт - дете на счетоводители, се озовава в благоприятна позиция да натрупа състояние от бума на уолстрийтската борса през 1990 г. Той основава  търгуваща със съмнителни акции фирма - "Стратън Оукмънт". Търсят го хиляда жадни за успех млади брокери, които той превръща във вълци, способни да продадат дори лед на ескимос.

През 1991 г. списание „Форбс" описва Белфорт като "извратен вариант на Робин Худ, който граби от богатите и оставя всичко за себе си и своята весела дружина брокери." В действителност обаче много от клиентите му не са били богати и направо са се разорили.
Годишната печалба на Белфорт, когато е на 25 г., е от порядъка на петдесет милиона долара. Ежедневието му е изпълнено със секс, наркотици и алкохол. Вълкът от Уолстрийт, както сам се определя, е зависим и от лекарства. Белфорт отдава до голяма степен буйното си поведение на собствената си наркомания, но по-късно допълва: "За съжаление не мога да оправдая по същия начин и финансовите си машинации. Те се дължаха единствено на това, че си бях един печен мошеник. А рационални обяснения за това много трудно се намират."
След няколко години гуляи Белфорт е преследван от правителството и свидетелства против колегите си. След като се признава през 1999 г. за виновен по обвинение в пране на пари и борсови измами, е осъден през 2004 г. на четири години затвор, от които излежава само 22 месеца. Освен това му е наложено да върне $119 милиона, които дължи на разорените инвеститори.
Опиването от парите и наркотици днес той описва така: "Няма как да изгубиш душата си, да станеш корумпиран за една нощ. Първата стъпка е лека и едва доловима. Има следваща, и следваща стъпка... и преди да осъзнаеш, правиш неща, които не си си и помислял. Дори ти изглежда нормално".

 

"Моралът на хора като Белфорд е нисък: ако някой ви остави да се възползвате от него, то е защото си го заслужава. Исках да влезем в ума на този тип. Не за да разберем душевното му състояние по повод на парите, жените или наркотиците - той няма такива, а за да пресъздадем този трескав ламтеж към все повече и повече. Той го прави, защото може. Ако правиш нещо, само защото можеш, тогава какъв човек си? Можем ли лесно да попаднем в такава ситуация? Мисля, че да".

Мартин Скорсезе, кинорежисьор

 

"Джордън Белфорт през 1990 беше брилянтен продавач, изпълнен с високомерие."

Айра Лий Соркин, адвокат на Белфорт по време на делото срещу него

 

Вие, Джордан Белфорт, който сам се описвате като Вълкът от Уолстрийт, вие помните баща ми, нали? Вие бяхте звездният свидетел на властите в делото срещу него. Вие натопихте толкова хора, за да се измъкнете. Вие сте долен измамник."

Кристина Макдауъл, дъщеря на финансист, работил с Белфорт

 

За мен да вляза в образа на г-н Белфорт бе много интересно. Това бе като изследване на алчността, а тя е най-разрушителната сила в модерния свят. Не възхвалявам живота на Белфорт, но не го и отричам, защото много хора в САЩ живеят така."

Леонардо Ди Каприо, актьор

Коментари (0) Добави мнение


USD 1.5450 
GBP 2.4798 
CAD 1.3782 
CHF 1.6218 
JPY 1.4314 
RON 4.4220 
DKK 2.6270 
RUB 3.6810