Съвременната кралица Елизабет Втора

Конете - слабостта на монарха
Конете са истинска слабост на кралица Елизабет II. Казват, че сутринта преди коронацията й през 1953 една от придворните дами я попитала дали не се притеснява: „Разбира се. Но все пак съм сигурна, че моят кон ще спечели”, имайки предвид гонките в Дерби. Когато Елизабет става майка, тя оставя малкия Чарлз на грижите на бавачките и заминава за пет седмици в Малта. Когато се връща, не бърза да види сина си. Първо четири дни се занимава с натрупалата се кореспонденция, а след това отива на конни състезания.

През 2011 г. кралицата се изкачи до второ място в подредбата на монарсите, управлявали  най-дълго Великобритания.

Въпреки напредналата възраст (87 години), Елизабет II е в много добро здраве и се радва на любовта на британците. 

През 2012 г. тя показа на света, че винаги е готова за нови предизвикателства, като нейното участие в церемонията по откриването на Летните Олимпийски игри в Лондон се превърна в „гвоздей” на програмата. Елизабет II направи и първото в историята обръщение на монарх към нацията, излъчено в 3D-формат. 

След това британското издание на списание „Тайм” я определи за личност на годината: „Тя никога не е била по-бляскава”, написаха редакторите на авторитетното издание. 

Като момиче Елизабет II едва ли е мислела, че ще бъде кралица. Родена на 21 април 1926 г., тя е трети поред претендент за трона след чичо си принц Едуард и своя баща принц Албърт (по-късно крал Джордж VI). Но управлението на Едуард VIII трае едва 11 месеца, след което той шокира нацията с абдикирането си. Причината е любовта му към американката Уолис Симпсън. Така на трона идва бащата на Елизабет – крал Джордж VI. 

Той умира през 1952, което принуждава принцесата да се завърне от пътешествие в Африка и фактически да поеме управлението в началото на месец февруари. Близо година и половина тя е подготвяна за коронацията, която се провежда на 2 юни 1953. 

За управлението си Елизабет II се превръща в най-пътуващия управник  в света – има 261 визити в 116 държави. През 1993 година заявява, че започва да плаща данъци, от които като кралица е освободена. Под нейно ръководство Великобритания успява да запази монархията до днес. Причината е проста – Елизабет II е отворена за всякакви новости, което въпреки преклонната възраст й печели прозвището съвременна кралица. 

 „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата”.  

Министър-председателят Уинстън Чърчил за младата Елизабет II. Въпреки че е бил премиер при общо четирима монарси, той е възхитен от знанията и остроумието на кралицата. 

„Нейният гардероб е триумф на стилната функционалност. След като слезе от самолета в Австралия през октомври, тя прекара почти 11 дни в обиколки из страната. Нейните дизайнери сигурно мислят за всеки един елемент от облеклото й”. 

Австралийската певица и моден дизайнер Дани Миноуг коментира облеклото на кралицата през 2012 г.


Когато бях малък ме беше срам и изпитвах неудобство да говоря с баба си за щяло и нещяло. Все пак тя не е коя да е, но сега сме много по-близки, особено покрай помощта й за сватбата ни с Кейт. Почти няма теми, по които да не мога да получа нейната компетентна оценка и гледна точка.
 
Принц Уилям разказва пред BBC за отношенията с баба си.

Срещите ми с нея са като терапия. Тя винаги разглежда проблемите в перспектива. Виждаш как всичко става по-ясно, когато го обясняваш на личност с толкова невероятен жизнен опит.

Настоящият британски премиер Дейвид Камерън.  

Коментари (0) Добави мнение


USD 1.5409 
GBP 2.4729 
CAD 1.3733 
CHF 1.6215 
JPY 1.4403 
RON 4.4275 
DKK 2.6264 
RUB 3.7509