Импресия в розово

Станах сутринта рано. Слънцето, зачервено и сънено, надничаше иззад обраслия с къдрави млади дъбчета съседен баир. 

Излязох от хижата да се поразкърша. Подухваше лек ветрец. Няма нищо по-приятно от утринния планински летен ветрец. Той гали лицето и тялото като нежните пръсти на опитна любовница.

Обходих поляната пред хижата. Тревата беше мокра и хладна от нощната роса, някои цветчета се бяха разтворили вече, целунати от косите слънчеви лъчи и над тях жужаха, нетърпеливи да съберат прашец, диви пчели. Други цветчета (така и не им научих имената на всичките!) все още стояха със срамежливо сведени главици. 

Над липата, в долния край на поляната, остро изсвири кос и стръвно се стрелна към лозата-ранозрейка, извила грапавата си снага пред входа на хижата. На свирнята му в миг се отзоваха други косове, събраха се цяло ято и лакомо закълваха тежките, перлени на цвят, гроздове на ранозрейката.

Покрай краката ми безшумно се промуши шарената котка на хижаря, приклекна, притаи се и впери жълтите си очи в огромен зелен скакалец. Скок! – и за скакалеца вече можеше да се говори само в минало време. 

Откъм дола се чуха гласове на хлопки, чу се проблейване на овце и дрезгавата тютюнджийска кашлица на стария пастир-философ бай Спиридон, известен повече като Спиро Кривийо. Така са го кръстили може би заради сговорчивия му нрав.

Отнякъде замириса на подбел и маточина. Двете миризми се преплетоха и отлетяха на север, подгонени от тънкия ветрец. 

Косовете опоскаха до последно лозата и свирейки победоносно, размахаха криле по посока на селото.

Стана необичайно тихо.

. . .

Представям си, скъпи читателю, как четейки горните редове, си казваш: „Абе, тоя Бежански луд ли е?! Идиот ли е?! Цялата страна ври и кипи, всичко се тресе, държавата отива към пропаст, а той ни се лигави тука, плещи ни за птички, пчелички и тревички!“

А защо не, питам аз, защо не?! То, правителството се прави, че не вижда как страната ври и кипи, как държавата отива към пропаст и хич не го е еня… Ми държа се и аз като правителството, к`во толкова! Нямам ли право?!

Коментари (0) Добави мнение


USD 1.5312 
GBP 2.4714 
CAD 1.3600 
CHF 1.6212 
JPY 1.4316 
RON 4.4277 
DKK 2.6263 
RUB 3.7311