Трикове намаляват сметките за тока

…ужилени от рекордни разходи дават съвети в интернет
Уредът „YЕS-ВOX” трябвало да осигурява минимално потребление на ток.
Снимка: Булфото

Съвети за намаляване на сметките за ток свиват разходите наполовина. Битовите трикове се разпространяват между гневни потребители в интернет, вдигнали ръце от непосилните харчове.

„Недоимъкът ме накара да измисля начини, за да справям със сметките”, пише един от посетителите на сайтовете със съвети. По думите му откакто е постъпил мъдро и е боядисал стените си светли, за да отразяват повече ел. светлината, и е преместил хладилника си на по-студено място в къщата, разходите за ток са намалели наполовина.

Сред най-големите консуматори на енергия са готвеното, хладилникът и бойлерът. Затова първото нещо, което човек трябва да направи е да спира котлона поне 10 минути преди да е готово яденето, а уредите да са възможно най-близо до източника на енергия, за да се намалят загубите й по пътя.

„Откакто преместих хладилника и сложих енергоспестяващи крушки се родих. Сега вместо 70 лева, плащам около 40”, споделя опита си домакиня от Варна. 

Мамят ни с джаджи


Машинки, които намалявали сметките за ток, масово се предлагат от търговци у нас. Най-разпространените струват 65 лева и отстранявали промените в тока, които надували сметките.
Опарени от офертата обаче, предупреждават, че устройствата са поредната търговска измама, от която няма никакъв резултат. Те съветват да се прибягва до изпитани методи за пестене.

Ударно проветряване


3 или 4 пъти на ден да се прави ударно проветряване на помещенията. Това съветват енергийните специалисти и след това температурата да се поддържа с термостатни вентили. Така разходите за отопление се свивали с поне още 10%.

Не повече от 5 градуса


Хладилникът трябва да е на по-хладно място, тъй като с всеки един градус над 20 °C потреблението му нараства с 6  %. Така идеалната температура, която е достатъчна за запазването на храните в него, е плюс 5 °C, а във фризер –   минус 18. 

Коментари (0) Добави мнение


USD 1.5450 
GBP 2.4798 
CAD 1.3782 
CHF 1.6218 
JPY 1.4314 
RON 4.4220 
DKK 2.6270 
RUB 3.6810