Павел Кърлев, председател на Федерация на потребителите: „Топлофикация” ни завлича с 50 млн. лв. от лихви

Проверката на Сметната палата ще покаже безхаберието на чиновниците

Снимка: DeltaNews

По около 50 млн. лв. годишно ни прибира незаконно от лихви „Топлофикация-София”. Това заяви пред РЕПОРТЕР Павел Кърлев, председател на Федерация на потребителите. 

„Топлофикация начислява наказателни лихви върху прогнозни сметки. В закона пише, че такива лихви могат да се начисляват, само когато има реални щети на кредитора, а в случая с „Топлофикация” тези прогнозни сметки не могат да бъдат реални щети. Това е все едно аз да ти кажа, че ти ще ми дължиш от другата седмица 200 лева и след това да започна да ти начислявам лихви. 

Тези мораторни лихви се определят от текущата лихва на БНБ плюс 10 пункта. По този начин лихвите, които се събират от всички абонати годишно са около 50 милиона лева годишно”, обясни Кърлев.

По думите му това не е провал само на Топлофикация, а и на българския съд. Тези неща са винаги обект на съда.

От тази проверка, която ще започне Сметната палта на „Топлофикация-София”, Държавната комисия по енергийно и водно регулиране и на Министерство на икономиката, ако бъде направена съвестно, ще излезе наяве безхаберието на чиновниците, допълни той. Причината е, че толкова жалби са писали 

до трите места хората и са получавали или формални отговори или изобщо не им отговарят. А проблемите на хората с надписаните сметки не са от последния декември, а от години, обясни Кърлев.

Константин Пенчев

Омбудсманът Константин Пенчев: Това е незаконно

- Г-н Пенчев, законно ли е да се събират лихви върху прогнозни сметки, а след това при изравнителните да не бъдат връщани? 

- Разбира се, че не е законосъобразно. Лихвата се събира върху една изискуема и ликвидна сума, казано на правен език. Например, когато е ясно, че аз ви дължа 100 лева и ви ги дължа днес, от тук нататък вие можете да ми наложите лихва. А някой да ми прогнозира нещо и да ми казва на око, че аз може би дължа нещо и от днес да ми се събира лихва е абсолютно неправилно. Смятам, че това трябва да се изключи по законодателен път или с общите условия. 

Отговорът на Топлофикациите- „Съдете ни, ако искате” не е правилен и не е удовлетворителен. Не може българските граждани, които са толкова бедни да ги вкарваме в съда, да плащат на адвокати, да внасят държавни такси и да чакат някога да се реши делото. 

Внесоха отчета за надутите фактури в 19 без 10

„Топлофикация-София” внесе в Столична община доклада за проверките за надутите декемврийски сметки в последния възможен момент на работния ден. Днес дружеството ще обяви данните на пресконференция. Вчера беше крайният срок, който столичният кмет Йорданка Фандъкова даде на монополиста да отговори на абонатите си, защо получиха със 100% завишени сметки за декември 2012 г., спрямо 2011 г. 

„Бруната” удари клиенти с двойни сметки за декември

Пепа Стоянова

Сметката ми за парно за декември 2012 г. е 331.99 лв. - почти двойно по-висока от сметката ми за декември 2011 г. (167.01 лв.) и значително по-висока от сметките на моите съседи.

Най-изумителното е, че сегашната декемврийска „тесла” застрашително се доближава до половината от сумата за целия ми миналогодишен отоплителен период (05.2011-04.2012), която след изравнителната сметка възлизаше на общо 844.62 лв. 

До ноември 2012 година топлинен счетоводител на сградата ни беше „Сименс-Елвеко”. От този отоплителен сезон имаме нов топлинен счетоводител - "Бруната".

Апартаментът ми (68 кв.м., 3 радиатора) е на последен етаж в стара тухлена кооперация на бул. „Васил Левски”. Моето жилище е последна точка на топлофикационната инсталация и е единственото в сградата, в което няма вертикални тръби от пода до тавана (с изключение на банята). Въпреки това, „Бруната” ми начислява такса „сградна инсталация”, по-висока от тази на съседите. 

Коментари (8) Добави мнение

Добавено от ID на 19.02.2013, 16:17

Г-н Кърлев освен да се грижи за софийските абонати и да дава съвети по медиите друго не прави.Дори не си прави труда да отговаря на запитвания по електронната поща на потърпевши абонати от страната. Докога България ще е само "софия" ? А геноцида на който са подложени другите абонати на топлофикациите в страната? Те какво не се нуждаят от защита? А какво да кажем в Пловдив тук няма мърдане от ЕВН и тока и партото все чрез тях? Е то бива монопол ама тук се оляхте.

Добавено от АНОНИМЕН на 12.02.2013, 16:34

Съжалявам, но г-н Павел Кърлев досега не е коментирал нито една от темите по енергийните измами. Измамите са придобили такива колосални размери, че ако се пресекат, ще се освободят средства за вдигане на пенсии и заплати от 2 до 3 пъти. Вероятно и затова и ефекта е толкова минимален. Не е задължително човек да е специалист по всички теми, но поне като не разбираш нещо, привикай специалисти за консултация или правене на експертиза и т.н. Поне това което съм слушал при медийни изяви, нищо съществено!

Добавено от чакащ възмездие за Топлофикация на 04.02.2013, 23:53

Мръсни гадове сте Топлофикация-София! Да ви ограбят, както вие ни ограбвате? Не ползваме парно, в Чужбина сме и ни начисляват сметки все едно ползваме. И сега ни съдят. Да ви приседне заграбеното, дано! Борисов не вижда ли този огромен проблем, наречен Топлофикация?!

Добавено от osuden na 1-va instanciq на 01.02.2013, 17:41

въпреки всичко, съсдът ме осъди на пурва инстанция, просто съдиите не си правят труда да преглеждат документите на подсъдимите, и това вече ме кара да си мисля, че им е наредено отгоре.

Добавено от Възмутен на 01.02.2013, 17:28

Спирам да плащам. Вече просто не е възможно!

Добавено от потребител на 01.02.2013, 12:23

Ето затова спрях да плащам. Ще започна, когато ми начисяват реални сметки за реално изразходвана топлина. Без такса мощност и без предварителни лихви.


USD 1.5438 
GBP 2.4745 
CAD 1.3766 
CHF 1.6208 
JPY 1.4337 
RON 4.4205 
DKK 2.6266 
RUB 3.7131