Отварят Древна Сердика до дни

Пускат комплекса и метростанцията на 30 август, обеща Вежди Рашидов

Снимка: Република

По улиците на античния град Сердика ще се разхождат софиянци и гостите на града, за да се качат на метрото, което се движи от квартал Надежда до Лозенец. Комплексът ще бъде отворен до 30 август, заяви министърът на културата Вежди Рашидов. Той провери как върви работата на строителите и археолозите. 

По време на обиколката директорът на фирмата-изпълнител – Симеон Пашов съобщи, че Ларгото (зоната между Министерския съвет, Президентството и бившия Партиен дом) ще бъде отворено на 25 август. 

„Ламаринените заграждения ще бъдат премахнати, вече се монтират пейките, настилката. Всички ще могат да минават оттук и да видят културното наследство, на което и от френския Лувър могат да ни завиждат”, каза Вежди Рашидов. 

Метростанцията, която минава под древния град.

Под земята археолозите ще продължат своята работа поне до лятото на 2013 година. През това време посетителите на метростанцията ще могат да гледат през стъклени стени как се разкопават и консервират находките. 

Вежди Рашидов и директорът на общинското дружество „Метрополитен” Стоян Братоев слязоха да проверят как върви работата по метрото, което минава под древния град. 

Екипът на РЕПУБЛИКА видя, че остават да се монтират електронните табла, които указват пристигането на влаковете. Работниците поставяха витрините, в които ще има изложени артефакти от Сердика. 

Очаква се за откриването на комплекса в България да пристигне председателят на Европейската комисия Жозе Барозу. 

Градът с площ от 19 000 кв. м

След окончателното завършване на работата по комплекса се очаква да се разкрият 19 000 квадратни метра от Древна Сердика. 

Сега археолозите са на третия етап от разкопките и проучват пластове от първи век от Новата ера. 

„След пускането на метростанцията ще правим настилката и подходите към археологията, както и стъклените преграждения, които ще бъдат доста любопитни”, обясни Вежди Рашидов. 

Министърът: Изумихме директора на Лувъра 

Ето вече е факт първата археология в София и това ще бъде най-любопитният център в Европа, обясни по време на обиколката Вежди Рашидов. 

Той разказа, че  генералният директор на Лувъра Анри Лоарет изобщо не му вярвал, когато си говорели какви неща има под София. 

„Хванахме се на бас за една вечеря. Той дойде в България, като каза, че не иска медийно внимание. Разходих го от Созопол до София, като му показвах археологически забележителности. Беше изумен.”, разказа министърът. 

Коментари (0) Добави мнение


USD 1.5325 
GBP 2.4757 
CAD 1.3624 
CHF 1.6207 
JPY 1.4360 
RON 4.4280 
DKK 2.6263 
RUB 3.7352