Един милион пепелянки пълзят из България

Снимка: Fieldherp

Над 1 милион пепелянки пълзят по нашите земи, каза днес Красимир Христов - доктор по зоология и главен експерт в Тракийското херпетологично дружество. Организацията притежава най-богатата колекция от змии в Югоизточна Европа, информира БТА.

В България има 20 вида змии, като 6 от тях са отровни.

"Реално опасни са обаче две - пепелянка и усойница", твърди д-р Христов.

Най-разпространена и най-добре приспособена към родните условия е пепелянката. Тя се среща почти навсякъде в по-ниските части. Според зоолога почти всеки е минавал край пепелянка. Тя обаче избягва човека. "При среща с нея не правете нищо, просто я отминете, няма да ви ухапе", съветва д-р Христов.

По около 40 души у нас средногодишно биват ухапани от пепелянки. Смъртните случаи са рядкост, твърди д-р Христов. Половината от ухапванията са сухи, т.е. без да е въведена отрова. Много болезнени обаче са отровните ухапвания, обяснява зоологът. "Възможно е дори на 15-та минута пострадалият да не може да стои прав. Затова трябва бързо да се търси лекарска помощ", съветва д-р Христов. Той е категоричен, че няма полезно ухапване от змия.

Специални изследвания за числеността на змиите в България не са правени.

Смята се, че броят им е около 2,5 милиона.

На второ място по разпространение са смоковете, които са десетина вида. На стотина пепелянки се падат по 4-5 смока, твърди херпетологът. По думите му страната ни е сред районите с богата херпетофауна в Европа. Превъзхождат я само Гърция и Италия.

Числеността на змиите у нас е сравнително постоянна величина, уверява д-р Христов. Тя е обусловена и от начина им на размножаване. По думите му са необходими няколко десетки години, за да се увеличи значително броят на влечугите, което опровергава опасенията за миналогодишен летен бум на змии у нас.

Прекратено е и унищожаването на тези животни, почти всички видове са защитени.

В началото на 90-те години на миналия век са се ловели много змии с цел извличане на отрова. Масово обаче змиефермите са фалирали поради липса на пазар, твърдят експертите. Змийската отрова намира приложение във фармацевтиката за приготвяне на мехлеми и противозмийски серум. Основен източник на отрова в България са пепелянките.

Възможно е поради повишаването на температурите през последните години част от видовете змии от южните ни съседки Гърция и Турция да преминат и у нас, предполагат учените. Засега обаче няма съобщения за нови видове змии в Южна България, твърдят родните херпетолози.

 

Коментари (0) Добави мнение


USD 1.5438 
GBP 2.4745 
CAD 1.3766 
CHF 1.6208 
JPY 1.4337 
RON 4.4205 
DKK 2.6266 
RUB 3.7131